Når man arbejder med kemikalier, mikroorganismer og vira kan man optage dem gennem huden. Derfor er brug af de korrekte kemikaliehandsker, et af de vigtige personlige værnemidler at have styr på.
Kemikaliehandsker er et stort felt at beskrive, og det bliver hurtigt meget teknisk. Det kan være svært at forstå hvis ikke man har sin daglige gang i et laboratorium. Vi vil her forsøge at skabe overblik og indsigt i EN 374 normen.
Hvis du har brug for en introduktion og oversigt over EN-normerne, kan vi anbefale at læse vores artikel Europæiske normer - EN standarder
For kemikaliehandsker er det hovedsagelig EN 374 som er vigtig. Normen gennemgik i 2016 en gennemgribende revision, hvor man bl.a. ændrede/udvidede brugen af nogle af symbolerne. I denne artikel beskriver vi kun EN 374 efter 2016 revisionen.
Hvis du vil læse mere om EN374 ændringerne i 2016 kan du læse vores artikel Forklaring af den nye EN ISO 374:2016
Definitioner for EN 374
Inden vi forklarer EN 374 er der nogle definitioner vi skal have på plads:
GENNEMTRÆNGNING (penetration)
beskrevet i 374-2:2014
Ved gennemtrængning (penetration) forstås væskers/mikroorganismers bevægelse (gennemtrængning) i gennem barrieren (handsken), på et ikke-molekylær niveau. Handsker er alle lavet af mere eller mindre porøse materialer, og man kan aldrig helt undgå at der kan være sømme, små huller (pinholes) eller andre småfejl i handskematerialet.
Dette er beskrevet med handsken AQL niveau (acceptabel kvalitetsniveau):
Niveau 1 < 4,0 % gennemtrængning
Niveau 2 < 1,5 % gennemtrængning
Niveau 3 < 0,65 % gennemtrængning
GENNEMTRÆNGNINGSTID (permeation)
beskrevet i 374-3:2003
Her er vi på molekylær niveau, og gennemtrængningstiden (målt i minutter) er den tid, det tager for et kemikalie at trænge igennem fra ydersiden til indersiden af handskematerialet. Gennemtrængningstiden angives i et af seks faste niveauer for hvert testet kemikalie:
Niveau 1 > 10 minutter
Niveau 2 > 30 minutter
Niveau 3 > 60 minutter
Niveau 4 > 120 minutter
Niveau 5 > 240 minutter
Niveau 6 > 480 minutter
NEDBRYDNING (degradering)
beskrevet i EN 374-4:2013
I visse tilfælde kan handskens materiale opføre sig som en svamp og "suge" kemikalier ind i materialet, så det kan komme i kontakt med huden. Dette nedbryder handsken, da det ændrer ved en eller flere af dens egenskaber. Tegn på nedbrydning kan være hvis handsken flager, hæver op, bliver porøs, skifter farve, ændrer hårdhed eller blødhed osv.
Kvalitetskravene for EN 374 kemikaliehandsker
For at kalde en handske en kemihandske skal den opfylde nogle minimumskrav:
> Gennemtrængningen skal være nul ved en vand og luft test.
> Gennemtrængningstiden (permeation) skal minimum svare til niveau 1: > 10 minutter
> Lange handsker skal have manchetter på = eller > 40 cm som er testet på samme måde som handsken.
Der udover skal handsken beskrives som enten Type C, B eller A, som beskriver hvor mange af 18 navngivne kemikalier de er testet imod, og hvor lang permeationstiden er.
Type C
Dette er den laveste kategori. Her er kravet et kemikalie på niveau 1 (> 10 min)
Angives ikke hvilket kemikalie det er testet imod.
Type B
Mellem kategorien, hvor kravet er tre kemikalier på niveau 2 (> 30 min)
Angives med tre bogstaver under ikonet, som refererer til listen over test-kemikalier.
Type A
Den højeste kategori, hvor kravet er seks kemikalier på niveau 2 (> 30 min)
Angives med seks bogstaver under ikonet, som refererer til listen over test-kemikalier.
Mikroorganismer med og uden virus EN ISO 374-5:2015
Skal handsken betegnes som værende resistent over for mikroorganismer (bakterier og svampe) skal den have en AQL niveau 2: < 1,5 % gennemtrængning, som beskrevet i EN 374-2:2006.
Med virus
Hvis den også skal have betegnelsen VIRUS (bakterier, svampe og virus), skal den desuden være testet efter ISO 16604:2004 (metode B) som handler om testmetoder for Beklædning til beskyttelse mod blod og andre kropsvæsker - modstandsdygtighed imod gennemtrængning af blodbårne patogener ("Clothing for protection against contact with blood and body fluids - Determination of resistance of protective clothing materials to penetration by blood-borne pathogens")
EN 374 kemikaliehandsker hos D-S
Når det kommer til at beskytte dig mod farlige kemikalier på arbejdspladsen, er EN 374 kemikaliehandsker din første forsvarslinje. Hos D-S forstår vi den afgørende betydning af pålideligt personligt beskyttelsesudstyr, især når du håndterer potentielt skadelige stoffer.
Vores EN 374 kemikaliehandsker er omhyggeligt designet for at opfylde de strenge europæiske sikkerhedsstandarder, som er beskrevet i EN 374. Disse handsker er udviklet for at beskytte dig mod en bred vifte af kemikalier, herunder syrer, baser, opløsningsmidler og olier. Ved at tilbyde en effektiv barriere mellem din hud og farlige stoffer reducerer disse handsker risikoen for kemiske forbrændinger, hudirritationer og andre sundhedsfarer.
Centrale funktioner i vores EN 374 kemikaliehandsker:
Overholdelse af EN 374: Vores handsker overholder strengt EN 374-standarderne og sikrer førsteklasses kvalitet og ydeevne.
Kemisk modstandsdygtighed: Disse handsker tilbyder en enestående modstand mod forskellige kemikalier og er velegnede til forskellige industrielle anvendelser.
Smidighed og komfort: Vi prioriterer brugerkomfort og smidighed uden at gå på kompromis med sikkerheden.
Holdbarhed: Vores handsker er designet til at holde, selv under krævende arbejdsforhold.
Variation: Vi tilbyder et bredt udvalg af EN 374 kemikaliehandsker, herunder engangshandsker, genanvendelige handsker og specialiserede handsker for at imødekomme forskellige behov.
Uanset om du arbejder på laboratorier, kemiske fabrikker eller i miljøer, hvor kemisk eksponering er en bekymring, kan du stole på vores EN 374 kemikaliehandsker til at give den beskyttelse, du har brug for. Din sikkerhed er vores prioritet, og med vores handsker kan du udføre dine opgaver med tillid og ro i sindet. Gennemse vores kollektion i dag på webshoppen og udstyr dig selv med det bedste inden for kemisk beskyttelse.
Få adgang til D-S' kemi-guide
Har du brug for at kunne finde en kemikaliehandske der kan bruges som PPE i arbejdet med et specifikt kemikalie, kan du få adgang til vores gratis Data-guide.
Du er også altid velkommen til at kontakte os, og få en snak med en af vores eksperter. Du er velkommen til at ringe til os på telefon 55 44 66 44 eller sende en e-mail afsted til os på info@d-s.dk.
Vi sidder klar ved telefonen alle hverdage, hvis du ringer inden for vores åbningstid.